Vancouver strelil víťazný gól Bostonu 19 sekúnd pred koncom

02.06.2011 Celý región

Raffi Torres strieľa svoj prvý finálový gól.Foto: SITA, AP
VANCOUVER 2. júna (WEBNOVINY) - Hokejisti kanadského tímu Vancouver Canucks vstúpili do finálových bojov o prestížny Stanleyho pohár úspešnejšie, keď v stredajšom domácom súboji zdolali v Rogers Arene amaeircký Boston Bruins najtesnejším rozdielom 1:0. Hrdinom stretnutia sa stal útočník „kosatiek“ Raffi Torres, ktorý o triumfe svojho mužstva rozhodol necelých 19 sekúnd pred treťou sirénou. Brankár Vancouveru Roberto Luongo zneškodnil všetkých 36 striel hráčov Bostonu a pripísal si na svoje konto tretí shutout v tohtosezónnej edícii play-off, jeho náprotivok Tim Thomas úspešne kryl 33 striel súpera a za jeho chrbát prenikol až puk z hokejky Torresa. Druhý duel série je na programe v sobotu 4. júna, hrať sa bude opäť vo Vancouveri.

Výsledok prvého zápasu finále Stanleyho pohára v zámorskej hokejovej NHL (hrá sa na štyri víťazstvá):

Vancouver Canucks - Boston Bruins 1:0 (0:0, 0:0, 1:0) - stav série: 1:0

Gól: 60. Torres (Hansen, Kesler)

Vylúčení: 7:7 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 34:36. Rozhodovali: Walkom, O'Rourke - Racicot, Miller. Diváci: 18 860.

Zostavy
Vancouver: Luongo - S. Salo, Edler, Hamhuis, Bieksa, Ehrhoff, Rome - Burrows, H. Sedin, D. Sedin - Kesler, Higgins, Raymond - Lapierre, Hansen, Torres - Bolduc, Oreskovich, Tambellini
Boston: T. Thomas - Chára, Seidenberg, Ference, Boychuk, T. Kaberle, McQuaid - P. Bergeron, Marchand, Recchi - Horton, Krejčí, Lucic - Seguin, C. Kelly, Ryder - G. Campbell, Peverley, Paille

Domáci Vancouver začal aktívnejšie, ale pribrzdilo ho vylúčenie Daniela Sedina na 4 minúty, za nebezpečnú hru vysokou hokejkou na slovenského kapitána Bostonu Zdena Cháru. Bruins však dlhú početnú výhodu nedokázali pretaviť na vedúci gól a vyťažili z nej sedem striel na bránku a niekoľko ďalších pokusov mimo nej. Svoje presilovky nevyužili ani hokejisti Canucks a tak najvzrušujúcejším momentom úvodného dejstva bola bitka už po prvej siréne, do ktorej sa zapojil aj Chára. Bruins hneď na začiatku druhej tretiny nevyužili ani 90-sekundovú presilovku o dvoch korčuliarov. Obaja brankári, domáci Luongo aj hosťujúci Thomas previedli množstvo vynikajúcich zákrokov a najmä hosťujúci gólman mal pri šanciach súpera neraz aj veľkú dávku šťastia. Keď už všetci začali myslieť na prvé finálové predĺženie, prišiel rozhodujúci úder Vancouveru. Kesler vypichol puk obrancovi Bostonu Seidenbergovi a tesne sa vyhol postaveniu mimo hry. Na druhej strane útočného pásma našiel voľného Hansena, ktorý z prvej priťukol Torresovi a ten poslal puk za Thomasov chrbát. Dvadsaťdeväťročný Torres strelil 18,5 sekundy pred koncom svoj tretí gól v tohtosezónnej edícii play-off.

 

Vyberte región